مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

اسپلینت بینی

اسپلینت بینی ، ابزاری هستند که برای کمک به بینی در حفظ شکل جدید خود، بعد از جراحی، مورد استفاده قرار می گیرند. اسپلینت های بینی، از حرکت و جابجا شدن استخوان ها و خارج شدن از موقعیت مطلوب، جلوگیری کرده و در عین حال، درکاهش تورم، مفید واقع می شوند. آنها فاکتوری الزامی در یک روند بهبود مناسب در جراحی بینی ، محسوب می گردند. دکتر ماریا مرادی بعنوان مجری پیشکسوت اتولارینکولوژیست و جراحی زیبایی بینی ، با شناخت کامل خود از هارمونی ظریف و تعادل لازم الاجرا در ساختارهای بینی و صورت، در حین روند جراحی ، استفاده از اسپلینت  را بعنوان بخشی از روند اجرا، در دستورکار خود قرار می دهد. از نگاه وی، استفاده از اسپلینت ، بمنظور خلق بهترین نتیجه ممکن از رینوپلاستی، باید مورد توجه قرار گیرد. وی تلاش می کند تا با تفهیم صحیح فاز بهبود به بیماران خود، اهمیت اسپلینت بینی در حفظ شکل جدید خلق شده در این اندام و کمک به آنها در رعایت نکات مربوط به مراقبت های اسپلینت بینی را برای آنها تشریح نماید.

اسپلینت بینی

اسپلینت بینی بخشی از دوره ریکاوری بعد از عمل جراحی زیبایی بینی می باشد و آنها را می توان بر حسب نوع نیاز، در داخل یا خارج بینی قرار داد. این اسپلینت ها با هدف محافظت از بینی در طول روند بهبود و حفظ شکل جدید این اندام، مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از اسپلینت ، در طول رینوپلاستی و سپتوپلاستی، قابل انتظار می باشد.

اسپلینت چه وظیفه ای را بر عهده دارد؟

اسپلینت بینی ، برای بی حرکت و ثابت نگه داشتن استخوان ها و بافت بینی و همچنین کمک در به حداقل رساندن بافت اسکار، مورد استفاده واقع می شود. شاید مهم ترین نکته قابل اشاره، این است که این ابزار، به حفظ شکل بینی کمک می کنند.

انواع اسپلینت بینی

اسپلینت خارجی

اسپلینت ها عموماً در علل بینی، در فرایند خلق کانتورینگ بینی مورد نظر، کاربرد دارند. قبل از قرار دادن اسپلینت خارجی، ابتداعاً نوار چسب مخصوصی بر روی بینی چسبانده می شود. هدف از چسباندن این نوار چسب، محافظت از پوست بینی و کمک به کاهش مقدار تورم، می باشد. پس از آن، اسپلینت خارجی، به مجموعه اضافه می شود.

کنترل تورم برای اجتناب از ایجاد توده های خون یا هماتوم، و شکل گیری آنها در بین لایه های بافت پوست و چارچوب بینی، حائز اهمیت می باشد. اگر هماتوم در ساختار بینی تازه شکل داده شده، ایجاد شود، خون نهایتاً با بافت اسکار، جایگزین می شود. همین امر باعث ناهنجار شدن شکل بینی و تحت تاثیر قرار گرفتن نتیجه جراحی بینی می شود. یکی دیگر از وظایف اسپلینت  ، ثابت نگه داشتن بینی و استخوان های آن، در طول فرایند بهبود و کمک به حفظ شکل جدید بینی می باشد. همچنین، اسپلینت بینی، در مراقبت از این اندام تازه شکل داده شده، در برابر آسیب نیز ایفای نقش می نماید.

اسپلینت داخلی

اسپلینت های بینی داخلی گاهی در روند جراحی بینی مورد استفاده قرار نمی گیرند. مورد استفاده آنها، اغلب در سپتوپلاستی می باشد، که در آن، سپتوم کج، یا تیغه جدا کننده دو سوراخ بینی، اصلاح می شود. اسپلینت داخلی از سپتوم در طول فرایند بهبود، محافظت می کند. این اسپلینت ها، اغلب در کمک کردن به کنترل خونریزی از طریق فشرده ساختن پوست و غشای مخاطی، مفید واقع می شوند. اسپلینت داخلی، با حفظ تماس بین پوشش داخلی بینی و استخوان و غضروف، شرایط مناسبی را برای سپری شدن یک روند بهبود موفق و همزمان، در پوشش و ساختارهای داخلی بینی فراهم می آورد.

جنس اسپلینت چیست؟

اسپلینت های بینی از مواد مختلفی ساخته می شوند. این مواد شامل سیلیکون و آلومنیوم و سایر مواد می باشد. نوع اسپلینت انتخاب شده توسط جراح، از نظر جنس، به نیازهای بیمار، وابسته است.

اسپلینت بینی، چند وقت بعد از جراحی بینی برداشته می شود؟

موقعیت و دامنه گستردگی جراحی دماغ، مدت زمان مورد نیاز برای باقی ماندن اسپلینت در بینی را تعیین می نماید. معمولاً، نوع خارجی آن، بعد از سپری شدن حدوداً یک دوره دو هفته ای، برداشته می شوند. برداشته شدن اسپلینت داخلی نیز سه تا پنج روز بعد از جراحی انجام می پذیرد.

نحوه برداشتن اسپلینت بینی بعد از جراحی

برداشتن اسپلینت بینی بخشی از روند بهبودی بعد از جراحی رینوپلاستی است. این کار معمولاً توسط جراح شما در مطب انجام می شود و 7 تا 10 روز پس از جراحی انجام می شود.

در اینجا مراحلی که می توانید انتظار داشته باشید، آورده شده است:

  1. آمادگی: جراح شما از شما می خواهد که روی تخت معاینه دراز بکشید و سر خود را کمی بالا نگه دارید. آنها ممکن است از اسپری بینی یا محلول نمکی برای مرطوب کردن و نرم کردن اسپلینت استفاده کنند.
  2. برداشتن اسپلینت خارجی: جراح به آرامی اسپلینت خارجی را از بینی شما جدا می کند. این ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما نباید دردناک باشد.
  3. برداشتن اسپلینت داخلی: اگر اسپلینت داخلی دارید، جراح آن را نیز با استفاده از یک گیره مخصوص یا فورسپس خارج می کند.
  4. پاکسازی: جراح هر گونه خون یا ترشح باقی مانده را از بینی شما پاک می کند.
  5. دستورالعمل ها: جراح شما دستورالعمل های مربوط به مراقبت های بعد از عمل، از جمله نحوه تمیز کردن بینی و نحوه مدیریت تورم و درد را به شما ارائه می دهد.

نکاتی برای برداشتن اسپلینت:

  • آرام باشید: سعی کنید تا حد ممکن آرام باشید و عضلات صورت خود را شل کنید. این کار به جراح شما کمک می کند تا اسپلینت بینی را به راحتی و بدون درد از بین ببرد.
  • اگر عصبی هستید، به جراح خود بگویید: اگر احساس اضطراب یا عصبی بودن می کنید، به جراح خود بگویید. آنها ممکن است برای کمک به شما دارو یا آرامبخش تجویز کنند.
  • سوال بپرسید: اگر در مورد هر چیزی سوالی دارید، قبل یا بعد از برداشتن اسپلینت، از جراح خود بپرسید.

بعد از برداشتن اسپلینت بینی :

  • بینی خود را تمیز نگه دارید: از محلول نمکی یا اسپری بینی برای تمیز کردن بینی خود طبق دستور جراح خود استفاده کنید.
  • از دست زدن به بینی خود خودداری کنید: دست زدن به بینی می تواند باعث تحریک و تورم شود.
  • تورم را مدیریت کنید: برای کاهش تورم، از کمپرس سرد روی بینی خود استفاده کنید.
  • داروهای خود را مصرف کنید: داروهای ضد درد یا آنتی بیوتیک را که جراح شما تجویز کرده است مصرف کنید.
  • از فعالیت های شدید خودداری کنید: تا زمانی که جراح شما اجازه ندهد، از فعالیت های شدید خودداری کنید.
  • به دنبال علائم عفونت باشید: اگر قرمزی، تورم، تب یا ترشح چرکی از بینی خود مشاهده کردید، فوراً با جراح خود تماس بگیرید.

برداشتن اسپلینت بینی معمولاً یک فرآیند سریع و بدون درد است. با پیروی از دستورالعمل های جراح خود، می توانید به بهبودی سریع و دستیابی به بهترین نتیجه از جراحی خود کمک کنید.

در صورت شل شدن اسپلینت بینی، چه باید کرد؟

اسپلینت در طول فرایند بهبود، به ندرت شل می شود. پزشک در مجموعه دستورالعمل های مراقبت بعد از جراحی بینی ، به شما توصیه می کند که در صورت وقوع این اتفاق و شل شدن آن ، به وی مراجعه کنید. البته، به تجربه ثابت شده است که اگر شل شدن اسپلینت  هم اتفاق بیافتد، وقوع احتمالی آن اغلب در آستانه نزدیک شدن به زمان برداشته شدن آن می باشد. علیرغم این، در صورت شل شدن اسپلینت، بلافاصله با جراح بینی خود تماس بگیرید.

آیا برداشته شدن اسپلینت  یک تجربه دردناک است؟

بیشتر بیماران در خصوص درد در طول روند برداشته شدن اسپلینت داخلی، گلایه ای نمی کنند. البته، دامنه واکنش ها در این خصوص، گسترده می باشد. بیشتر کامنت های مربوط به درد ناشی از برداشته شدن اسپلینت، به یک احساس ناراحتی جزئی، اشاره می کند.

در خصوص اسپلینت بینی داخلی، بیماران موظفند توصیه های درمانی در مورد استفاده از اسپری بینی سالین و استعمال پمادهای مخصوص در سوراخ های بینی بمنظور کاهش احتمال بروز تجربه پوسته پوسته شدن بینی را دنبال کنند.

اهداف استفاده از اسپلینت خارجی

1 . حفظ شکل جدید بینی

بعد از جراحی، اسپلینت برای صاف نگه داشتن بینی تغییر شکل داده شده و در موقعیت نگه داشتن استخوان هایی که در آنها شکستگی های استراتژیک برای خلق تغییر شکل، ایجاد شده است، مورد استفاده قرار می گیرد. اسپلینت بینی، همچنین غضروف های تازه شکل داده شده را نیز در موقعیت جدید، نگه می دارد. پایدار نگه داشتن بینی خصوصاً بخش تحتانی آن در کسب بهترین نتایج از عمل بینی، بسیار حائز اهمیت است.

2 . حفظ بینی در برابر آسیب دیدگی

اسپلینت و چسب بینی از این اندام تازه شکل داده شده، در برابر عفونت و آسیب دیدگی محافظت می نمایند. البته، علاوه بر استفاده از اسپلینت  در طول دوره ریکاوری، بیماران باید از انجام فعالیت های سنگین و هر گونه فعالیتی که باعث وارد آمدن آسیب به بینی شود، خودداری نمایند.

3 . کاهش تورم

تورم یک عارضه جانبی رایج بعد از رینوپلاستی می باشد. اسپلینت بینی برای وارد آوردن فشار بر روی پوست بینی و کاهش تورم، مورد استفاده قرار می گیرد. اگر پوست بینی بعد از رینوپلاستی، متورم شود، فضایی بین پوست و غضروف ایجاد می شود که بافت اسکار در آن شکل می گیرد. اگر بافت همبند و هماتوم ایجاد شود، ناهنجاری هایی بوجود می آید که می تواند در نتایج جراحی بینی، غیر قابل پیش بینی باشد. بهمین دلیل، تلاش می شود تا بعد از عمل جراحی، تورم به حداقل سطح رسانده شده و پوست به طور کامل، بر روی غضروف بینی، صاف شود.

اهداف استفاده از اسپلینت بینی داخلی

1 . حفظ سپتوم بینی

اسپلینت داخلی از جنس سیلیکونی نرم می باشد که برای نگه داشتن سپتوم بعد از عمل بینی، مورد استفاده قرار می گیرد.

2 . کاهش خونریزی

اسپلینت بینی داخلی، پوست و غشای مخاطی را برای کاهش خونریزی و هماتوم، فشرده می نماید.

3 . تحریک بافت به سپری کردن روند بهبود متناسب با شکل ایجاد شده در غضروف

نوع داخلی باعث می شود که پوشش یا آستر داخلی بینی ( مخاط ) بر اساس تغییرات شکل خلق شده در ساختار استخوانی و غضروفی، روند بهبود را سپری کند.

مادامی که اسپلینت بینی در خارج یا داخل بینی شما قرار دارد، باید از موارد زیر اجتناب کنید:

1 . از فین کردن با فشار، حتی المقدور خودداری کنید.

2 . به اسپلینت خود حتی در صورت شل شدن دست نزنید. اگر شل شد، به پزشک مراجعه کنید.

3 . از خیس کردن اسپلینت خود خودداری کنید. خیس کردن آن باعث شل شدن آن شده و در نتیجه نمی تواند وظیفه خود را در پشتیبانی از چارچوب تازه شکل داده شده بینی، انجام دهد. قبل از برداشته شدن اسپلینت، سعی کنید از خیس شدن صورت خودداری کنید.

دکتر علی بصام

دکتر ماریا مرادی

دکتر ماریا مرادی اتولارینگولوژیست و جراح زیبایی بینی و صورت هستند .ایشان با علـم و تجربه وافر و با انجام تعداد بیشماری عمل بینی و صورت ، جراحی پلک ، جراحی  پلاستیک و جراحی زیبایی از جمله پزشکان مسلط و شناخته شده در این مقوله می باشند.

مقالات مرتبط
جراحی بینی

جراحی بینی

آیا جراحی بینی برای شما هم فرایندی جالب است و می‌خواهید در مورد آن اطلاعات کسب کنید؟ همه ما برای یکبار هم که شده زمانی که جلوی آینه ایستاده و چهره خود را...

بیشتر بخوانید
عوارض عمل بینی

عوارض عمل بینی

آیا با عوارض عمل بینی آشنایی دارید ؟ اگر پاسخ تان منفی است پس این مقاله را تا آخر بخوانید. بینی علاوه بر اینکه مسیری برای عبور هوا و تنفس می باشد مسیری است...

بیشتر بخوانید
تغذیه بعد از جراحی بینی

تغذیه بعد از جراحی بینی

تغذیه بعد از جراحی بینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در جراحی بینی تغییرات زیادی انجام می شود در نتیجه نیاز به مراقبت های ویژه ای در دوره ی نقاهت دارد....

بیشتر بخوانید
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 4 =